VANERI
Vanerit ovat puulevyja, jotka ovat valmistettu liimaamalla ohuita puuviiluja yhteen. Viilut ladotaan siten, että päällekkäisten viilujen syysuunnat ovat kohtisuorassa toisiaan vasten. Viiluja on levyssä aina pariton määrä (vähintään kolme), joten pintaviilujen syysuunta on sama.
Vanerien viilujen liimaamiseen käytetään sekä värillistä, että väritöntä liimaa, mutta väritön kestää näistä huonommin kosteutta.
Perusominaisuuksiltaan vaneri on verrattavissa puuhun. Lisäksi sillä on valmistustavasta johtuvia etuja, kuten tiiviys, iskunkestävyys, monikäyttöisyys ja lujuus.
Vanerin käyttökohteet ovat rajattomat: betonimuotit, sisustaminen, kuljetusten tukeminen ja laatikointi, erilaiset rakennuskohteet, kotelot, laatikot, jne..
Vanerit voidaan jakaa perusvanereihin ja erikoisvanereihin. Perusvanereista on myös olemassa jatkojalostettuja tuotteita. Perusvanereihin kuuluvat koivu-, seka- ja havupuuvanerit.
Koivuvaneri on kestävin, mutta myös kallein vanereista. Koivuvanerista saadaan kuitenkin upea pinta näkyviin paikkoihin ja sitä voi jatkojalostaa esimerkiksi lakkaamalla tai maalaamalla.
|
|
Sekavanereissa on sekä koivu- että havupuuviilukerroksia. Koska sekavanereiden pinta on aina koivua, niillä on samat laatuluokat kuin koivuvanereilla. Laatuluokat perustuvat pintaviilun ulkonäköön. Luokitus ei vaikuta lujuusominaisuuksiin.
Havupuuvanereita käytetään etenkin rakentamisessa esimerkiksi vesikattorakenteisiin sekä sisä- ja ulkoverhouksiin. Ne ovat enimmäkseen kuusipintaisia.
Laadultaan parempaa pintaa kutsutaan etupinnaksi ja huonompaa takapinnaksi. Vaneria tilattaessa ilmoitetaan sekä etu- että takapinnan laatu: etupuoli/tausta; esim. I/II.
Laatuluokat perustuvat pintaviilun ulkonäköön. (suluissa toinen yleisesti käytetty laatuluokitus):
E (A) virheetön erikoislaatu
I (B) lakattavat tai vahattavat pinnat
II (S) maalattavat pinnat
III (BB) tavallinen laatu esimerkiksi päällysteiden alla, rakenteissa yleisin laatu
IV (WG) vähemmän vaativiin kohteisiin, paikkaamaton laatu
|